Stoppelaere's house rehabilitation and reuse           

 

 
 

 
  location : luxor, Egypt   year : 2017   owner : ministry of antiquities    work scope : Rehabilitation   and                             Conservation  
     

 

Stoppelaere's house rehabilitation and reuse 

Training center for digital recording and archiving

 

     
   

Stoppelaere house is believed to be built around 1950 by the Egyptian architect Hassan Fathy for Alexander Stoppelaere , Chief restorer of the department of Antiquities at this time . The house was meant to be a guest house for the department of antiquities and the headquarters/apartment of Alexander Stoppelaere. The house was built on the west bank at Luxor, within the boundaries of Thebes, it is also located near another inspiring unique site: New Gourna Village. The house provides evidence for Fathy’s mastery of mud brick architecture. It is unfortunate that the Stoppelaere House,  had been unused for many decades as it represents one of Hassan Fathy’s few surviving works from the early period of his activity .

Stoppelaere's house rehabilitation and reuse as training center for digital recording and archiving is a part of the second phase of the Theban Necropolis Preservation Initiative work that started in May 2016. The house is aimed to be a training center Where Factum Foundation will transfer technology and skills to the local team in Luxor – providing all the equipment and knowledge necessary to establish one of the most advanced workshops in the world.

Due to the status of the house, many physical interventions were needed in order to rehabilitate the building to be reused. All the intervention took thoroughly into consideration providing the contemporary needs in parallel with preserving the architectural values of the house. The restoration was made using the same techniques and recycling natural materials previously used in building the house. With limited modifications in its technical specification to enhance its quality. Almost all interventions were implemented locally by workers and craftsmen from Luxor.
 
                 
         For more information and to view the full study of the project (studies)      
                 
 

Stoppelaere's house rehabilitation and reuse           

 

 
 

 

 
  location : luxor, Egypt   year : 2017   owner : ministry of antiquities    work scope : Rehabilitation   and                             Conservation  
     

 

Stoppelaere's house rehabilitation and reuse 

Training center for digital recording and archiving

 

     
   

Stoppelaere house is believed to be built around 1950 by the Egyptian architect Hassan Fathy for Alexander Stoppelaere , Chief restorer of the department of Antiquities at this time . The house was meant to be a guest house for the department of antiquities and the headquarters/apartment of Alexander Stoppelaere. The house was built on the west bank at Luxor, within the boundaries of Thebes, it is also located near another inspiring unique site: New Gourna Village. The house provides evidence for Fathy’s mastery of mud brick architecture. It is unfortunate that the Stoppelaere House,  had been unused for many decades as it represents one of Hassan Fathy’s few surviving works from the early period of his activity .

Stoppelaere's house rehabilitation and reuse as training center for digital recording and archiving is a part of the second phase of the Theban Necropolis Preservation Initiative work that started in May 2016. The house is aimed to be a training center Where Factum Foundation will transfer technology and skills to the local team in Luxor – providing all the equipment and knowledge necessary to establish one of the most advanced workshops in the world.

Due to the status of the house, many physical interventions were needed in order to rehabilitate the building to be reused. All the intervention took thoroughly into consideration providing the contemporary needs in parallel with preserving the architectural values of the house. The restoration was made using the same techniques and recycling natural materials previously used in building the house. With limited modifications in its technical specification to enhance its quality. Almost all interventions were implemented locally by workers and craftsmen from Luxor.
 
                 
         For more information and to view the full study of the project (studies)